Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö

Ahdistuneisuus on yleinen oire lähes kaikissa psykiatrisissa sairauksissa ja häiriötiloissa. Kun ahdistuneisuus on jatkuvaa ja pitkäaikaista, alkaa olosuhteisiin nähden tuntua luonnottoman vahvalta, eikä varsinaisesti liity toiseen samanaikaiseen psykiatriseen häiriöön, voi kyse olla yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä.

Ominaista sairaudelle on ahdistus, pelokkuus sekä huoli, jotka kestävät yhtäjaksoisesti vähintään puolen vuoden ajan. Ahdistuneisuuteen ja huolen tunteeseen liittyy usein myös esimerkiksi jännittyneisyyttä, univaikeuksia, vapinaa, keskittymisvaikeuksia sekä muita fyysisiä oireita, kuten vatsavaivoja tai pulssin ja hengityksen tihentymistä. Myös eräät fyysiset sairaudet, kuten kilpirauhasen toiminnan häiriöt, voivat aiheuttaa yleistyneelle ahdistuneisuushäiriölle tyypillisiä oireita.

Stressin välttäminen, rentoutumiskeinot, säännöllinen arkirytmi, liikunta, harrastukset, sekä päihteiden kohtuukäyttö ovat hyviä keinoja välttää oireiden mukanaan tuomaa sosiaalista eristäytymistä. Ahdistuneisuuden pitkittyessä kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen. Sairauden hoidossa käytetään erilaisia psykoterapeuttisia hoitomenetelmiä yhdistettynä esimerkiksi ahdistuneisuus- ja masennuslääkkeisiin.